O AYURVEDI

Ajurveda (ili Ayurveda) je sustav tradicionalne medicine, koja potječe iz Indije. U drugim dijelovima svijeta, oblik je alternativne medicine, ili medicine iscjeljivanja. Daje jednaku važnost fizičkom i mentalnom zdravlju.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) o Ayurvedi:

“Vedska medicina smatra se jednim od najstarijih sustava medicine u svijetu. Nastala je u Indiji između 2000 i 1000 godina p.n.e.

 Tadašnji praktičari, primjenjujući opažanje, iskustvo i prirodne resurse, razvili su jedinstven sustav kojeg su nazvali Ayurveda – Znanost o životu. Sanskrt: „Ayur“ (život) i „Veda“ (znanost).

Ayurveda je nastala iz Veda, drevnog indijskog znanja. Atarvaveda (1500 – 1000 godina p.n.e.) ili „četvrta Veda“ spominje mnoge medicinske biljke i koncepte Ayurvede.

Charaka Samhita i Sushruta Samhita originalni su ayurvedski tekstovi koji datiraju 1000 godina p.n.e.“

PRANA AYURVEDSKI TRETMANI/ AYURVEDIC TREATMENTS

Abhyanga:

Abhyanga je vjerojatno najpoznatiji ayurvedski tretman. Neizostavan je u postupku Panchakarme kada je potrebno nauljiti cijelo tijelo, a prethodi postupcima eliminacije štetnih tvari iz tijela.

Sam postupak se sastoji od umasiravanja toplog organskog sezamovog ulja jednoličnim pokretima koje izvodi kvalificiran ayurvedski terapeut. Ponekad je potrebno sezamovo ulje obogatiti uljima kojima su dodane aktivne tvari ljekovitog bilja.

Abhyanga stimulira živčani i kardiovaskularni sustav, cirkulaciju limfe, hrani tkiva i pokreće probavu.

Trajanje: 60 minuta

Shirodhara:

Nježno izlijevanje neprekidnog mlaza toplog sezamovog ulja po čelu, čime se stimulira i opušta živčani sustav.

U Ayurvedi se primjenjuje za ublažavanje stresa, nemira i anksioznosti jer trenutno smiruje naš um i javlja se osjećaj bistrine i lakoće nakon tretmana.

Tretmanom se također stimulira i endokrini sustav. 

Pinda Sweda – drevna ljekovita masaža protiv bolova

U ovom postupku koriste se organska riža, mlijeko i uvarak ayurvedskih biljaka. Nakon posebne pripreme, dobivenom toplom smjesom pune se jastučići kojima se prelazi po čitavom tijelu –  tijelo se hrani i vitalizira, poboljšavaju se mišični tonus i pokretljivost zglobova, smanjuju se bol i napetost.

Swedana:

Swedana ili indijska sauna je tretman kojim se vodenom parom zagrijava tijelo, dolazi do znojenja i aktivacije metabolizma – aktiviraju se procesi eliminacije štetnih tvari.

Pomaže u otapanju ljepljivih toksina, nataloženih u perifernom tkivu (koži). Ako je swedana pravilno izvedena, toksini će omekšati i otopiti se na optimalan način.

Swedana traje do 15 minuta a često joj prethodi abhyanga u trajanju od 20 minuta

Kati Basti :

Primjenjuje se kod problema u donjem dijelu leđa. Terapeut od tijesta formira prsten koji se stavlja na donji dio leđa. Unutar prstena se ulijeva zagrijano ulje kojem su dodane aktivne tvari ljekovitog bilja, a temperatura ulja se održava konstantnom.
Postupkom se hrane i jačaju spinalni živci, povećava se prokrvljenost u tom dijelu leđa, opušta se napetost mišića i okolnog tkiva.

Matra Basti - ayurvedski način čišćenja crijeva

Matra Basti je poznata i kao mala klizma, dok Shodana Basti spada u veliku klizmu. Klistir se od davnina koristi kao metoda za detoksikaciju tijela.

 

Hipokrat, najpoznatiji antički grčki liječnik, zabilježio je upotrebu klistira još 400 godina prije Krista. Liječenje i čišćenje organizma uz pomoć ove metode vrlo je hvaljeno i u klasičnim tekstovima ayurvedske medicine.  Postoji izreka koja kaže – “Iako Basti (klistir) ima učinak na debelo crijevo, on ima moć povući sve nečistoće od glave do pete, baš kao što sunce koje stoji visoko na nebu može presušiti svaki potočić.” Ayurvedski Basti tj. klistir smatra se najvažnijim i ključnim segmentom Panchakarme. Panchakarma tretmani osmišljeni su tako da bi se tijelo pripremilo za završni i najvažniji dio – Basti ili klistir. Tijelo se tako, dubinskim čišćenjem debelog crijeva, oslobađa nakupljenih otrova.

 

Ovaj tretman ne izvlači nečistoće samo iz crijeva, nego iz čitavog tijela. Postoji nekoliko vrsta ayurvedskog klistira, a najčešće upotrebljavani i najvažniji su Matra Basti i Shodana Basti.

Klistir je vrlo učinkovit kod:

većine bolesti probavnog trakta

bolova u leđima i vratu   

bolova u zglobovima

živčanih poremećaja

migrene

povećane kiseline

srčanih bolova

suhoće crijeva i rektuma

zatvora i nadutosti

AYURVEDSKO SAVJETOVANJE

U Prana centru za njegu duha i tijela nudimo između ostalog i Ayurvedsko savjetovanje koji provodi naš suradnik cijenjeni gospodin Mak Avdić mag. ing. chem. ing. i praktičar Ayurvede (B.S. Ayurveda).

 

Isti je diplomirao na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije. U listopadu 2012. upisuje studij Ayurvede u Zagrebu, tadašnji International college of Ayurveda, u trajanju od sedam semestara. Nastavu su vodili dr. Mauroof Athique (UK), osnivač i direktor College of Ayurveda UK  (privatni fakultet koji djeluje više od dvadeset godina u Velikoj Britaniji i inozemstvu) i dr. Venkata N. Joshi (UK), međunarodni predavač i osnivač Croydon Ayurveda Centre UK .

Nakon završenog studija više puta posjećuje Indiju s ciljem nadogradnje stečenoga znanja u privatnim klinikama i ayurvedskim bolnicama (države Uttar Pradesh i Karnataka). Kontinuirano ulaže u obrazovanje iz područja Ayurvede i drugih vedskih disciplina koje pospješuju kvalitetu života ljudi .